Konu
:
Mum isiginda pisen yemek
Tekil Mesaj Gösterimi
09-05-2008, 20:13
#
1
(
permalink
)
Mavi-Peri
Mum isiginda pisen yemek
Mum
isiginda pisen yemek
Soguk kis gecelerinde Nasreddin Hoca ve arkadaslari bir evde oturup sohbet ederlermis. Bir gece
yine bir evde toplanirlar. Sogukta sisarida sabaha kadar kimin durabilecegini konusurlar. Iclerinden biri
Nasreddin Hoca´ya takilir: “Hocam
karanlikta
disarida
sogukta ve tek basina durmayi basarabilirsen
her birimiz sana etlisiyle
sütlüsüyle
tatlisiyla
tuzlusuyla görkemli bir ziyafet cekecegiz. Sayet basaramazsan ayni sekilde bir ziyafeti bize sen cekersin
tamam mi?“ der. Hoca daha yaslanmadigini göstermek icin teklifi kabul eder. Diyerleri de kabul ederler. Ertesi gece Hoca
iyice giyinir. Kararlastirilan yere gelir. Isik ve kimsenin olmadigi bu yerde sabaha kadar ayazda
tek basina bekler. Hava da gercekten soguktur. Sabahi hoplayip ziplayarak zor eder. Ezan sesini duyunca dogruca camiye kosar. Arkadaslari da Hoca ne yapti diye
meraklarindan hepsi camiye gelirler. Namazdan sonra Hoca:“ Eee dostlar…Ben sözümde durdum. Sabaha kadar bu ayazda disarida durdum. Ilk ziyafet kimden bakalim?“ Diye sorar. Arkadaslari
Hoca´daki bu dayanikligi görünca sasirirlar:“ Gecegi nasil gecirdin bakalim? Gercekten hic atese benzer bir sey görmedin mi? Diye sorarlar. Hoca:“ Sadece uzaktaki evlerden gelen mum isiklari vardi“
der. Bunu duyan adamlar
hemen itiraz ederler. “Kusura bakma ama Hocam
sen bahsi kaybetiin. Anlasmamizda hic isik görmeyecektin demistik. Sen o mum isigiyla isinmissindir. Öyle olunca ziyafeti sen cekeceksin“
derler. Zavalli Hoca bunu hic beklemiyordu. Sabaha kadar ayazda
karanlikta tek basina bekledigine mi yansin
ziyafet verme cezasinin kendisine düsmesine mi?
Adamlar piskindi. Hoca caresiz ziyafet vermeyi kabul eder. Aksam olunca tüm arkadaslari ziyafete gelirler. Hoca
onlari güler yüz ile karsilar
en güzel yerlere oturtur. Herkes cok neselidir. Hoca
sik sik disari gidip gelir. Arkadaslari yemegin konmasini bekler ama yemek bir türlü ortaya gelmez. Yemegi beklemekten iyice sabirlari tükenen misafirler
Hoca disari cikinca pesinden giderler. Gördükleri karsisinda sasirip kalirlar. Koca bir kazanin icinde su
altinda da kücük bir mum. Saskin bir vaziyette Hoca´ya dönerler:“ Hocam
bu da neyin nesi? Hani bizim yemek?“ derler. Hoca:“ Hic canim! Kazanin icindeki suyu altinda yanan mum kaynatacak. Ben de size yemek yapacagim“
der. Misafirler öfkeyle:“ Hocam
sen bizimle alay mi ediyorsun? Hic bum um koca kazanin suyunu kaynatir mi? Olacak is mi bu?“ derler. Nasreddin Hoca
zaten böyle demelerini bekliyordu. Hemen cevabi yapistirir:„ Bakin hele! Ben uzaktaki bir mum isiciyla isindiysam
bum um aleviyle bu kazandaki su da elbette kaynar.“
Mavi-Peri
Üyelere Açık Profil Bilgileri
Mavi-Peri - Özel Mesaj gönder
Mavi-Peri - Daha fazla mesajını bul